13 HYPPIGE ÅRSAKER TIL SØVNPROBLEMER

Hvorfor sover jeg dårlig?

Hvis du vrir og vender deg i sengen til langt ut på natten, er lys våken og ute av stand til å falle i søvn, er du ikke alene.  

Mange nordmenn sliter med søvnproblemer - og det er dårlig nytt for velværet vårt. For dårlig søvn kan ha en negativ innvirkning på flere aspekter av sunnheten våre, både fysisk og mentalt.  

I denne artikkelen får du noen praktiske råd til hvordan du kan sove bedre. 

Mange nordmenn er plaget med dårlig søvn

Søvn har en stor innvirkning på kroppen vår, både fysisk og mentalt.  Det er nemlig når vi sover, at kroppen og hjernen restituerer seg. Det skal ikke mye til før vi begynner å merke søvnproblemene i hverdagen. Kroppen trenger den dype søvnen for kunne danne de hormonene som hjelper med å vedlikeholde både kroppen og hjernen vår.  

Vi merker ikke alltid effekten av dårlig søvn med en gang, men det er ingen tvil om at både for lite søvn, for mye søvn og dårlig søvnkvalitet, setter et tydelig avtrykk i kroppen, og dermed også i velværet vårt.  

Men hvorfor er det så vanskelig å få nok søvn? Det kan være mange årsaker til hvorfor du sover dårlig eller ikke får sover i det hele tatt. Både indre og ytre årsaker spiller inn.  Derfor kan det være vanskelig å vite akkurat hva, som er grunnen til at vi sliter med søvnproblemer, fordi det kan være flere faktorer som har innvirkning samtidig.

Under vil vi gå igjennom de 13 mest utbredte årsakene til at vi sover dårlig, og forklarer hvordan vi kan få en bedre søvn. 

1. Du har varierende leggetider

Noe av det viktigste for evnen til å falle i søvn, er døgnrytmen vår. Uten en god døgnrytme, vil vi ha vanskeligere for å falle i søvn. Døgnrytmen vår reguleres av kroppens indre klokke, som forteller oss når vi bør stå opp, når vi bør spise, og når vi bør gå i seng.  

Derfor er det også veldig viktig at vi sørger for - så langt det lar seg gjøre - å gå i seng på samme tidspunkt hver dag. Dette gjelder også i helgene, hvor mange ellers gjerne ønsker å være lengere oppe, eller sove lenge på morgenen. Hvis du vil ha en god nattesøvn, så er altså det beste du kan gjøre å stå opp og gå i seng, på samme tidspunkt hver dag. 

2. Du legger deg for sent

I tillegg til å ha varierende leggetider, så kan det å legge seg for sent også medføre at du sover dårligere. Som før nevnt, er det om natten kroppen og hjernen restituerer seg. Men det er ikke det samme når vi sover, eller når vi legger oss.  Stresshormonet kortisol reguleres nemlig av døgnrytmen vår. For de fleste vil stresshormonet være på sitt laveste rundt midnatt, og på sitt høyeste ved 7-8-tiden, når de fleste normalt står opp. Kortisol spiller derfor en viktig rolle i å sørge for at vi våkner om morgenen, og for at vi skal bli trøtte og falle i søvn om kvelden.   

3.Påvirkning av skjermlys før du skal sove

En annen ting som kan ha stor betydning for evnen til å falle i søvn, er hvor lang tid du sitter foran en skjerm hver dag. For både PC, nettbrett, mobil og TV sender ut et spesielt blått lys, som kan ha innvirkning på evnen vår til å falle i søvn.  Årsaken er at blått lys reduserer kroppens produksjon av søvnhormonet melatonin. Så hvis du vil ha en god søvn, hjelper det å slå av TV, nettbrett, PC og mobil, 30-60 minutter før du har tenkt å gå å legge deg. 

Hvis du er nødt til å sitte foran en skjerm, kan du vurdere å dempe lysintensiteten på skjermen, så du ikke utsettes for så mye blått lys. Du kan også la være å bruke mobilen som vekkeklokke og i stedet bruke en tradisjonell vekkeklokke, som ikke sender ut blått lys. På den måten unngår du å ta med mobilen inn på soverommet.   

4. Du spiser og drikker rett før leggetid

Spisevanene dine kan også ha en vesentlig innvirkning på dårlig søvnkvalitet. Når vi spiser større måltider, f.eks. sen kveldsmat eller mye søtsaker, får det blodsukkeret vårt til å stige, noe som gir oss mer energi og kvikker oss opp i de påfølgende timene.

Hvis du spiser eller drikker kaffe med koffein sent på kvelden, kan det også være en god grunn til at det er vanskelig å få sove. Det beste du kan gjøre, er å ikke spise noe de 4 siste timene før du legger deg. Jo lengere tid det går mellom de store måltidene og leggetiden din, jo bedre er det.

Det er imidlertid noen matvarer som inneholder aminosyren tryptofan, som omdannes til melatonin i blodet. Noen av disse matvarene er blant annet mandler, banan, tørrede dadler, sopp og fet fisk. Du kan med fordel overveie å ta noen av disse matvarene med i kosten din, hvis du har søvnproblemer.

Sedaforte – din hjelp til bedre søvn

5. Kroppen din mangler essensielle næringsstoffer

I tillegg til søtsaker kan det også være lurt å se på de generelle matvanene dine.

For hvis kostholdet ditt mangler noen av de mest essensielle aminosyrene eller næringsstoffene, kan det også påvirke søvnen din. Et typisk eksempel på dette er mangel på magnesium eller kalium.

Som et resultat av manglende essensielle næringsstoffer, sliter mange nordmenn f.eks. med muskelspenninger og uro i bena, som kan vekke oss om natten. Derfor er det viktig å spise en sunn og variert kost.

6. Du drikker for mye alkohol

Alkoholvanene dine kan også ha innflytelse på søvnen vår. Det skyldes at alkohol er vanndrivende – det vil si at når du drikker alkohol, spesielt om kvelden, er det større sannsynlighet for at du må på toalettet i løpet av natten.

Denne avbrytelsen i søvnen, vil ha en negativ innvirkning på søvnkvaliteten din. Derfor er det en dårlig idé å drikke alkohol, før du skal sove. Alkohol kan dessuten påvirke hvor mye REM-søvn du får, og hvor mye lett søvn du får. Begge deler medfører en dårligere søvnkvalitet.

7. Røyking kan medføre mindre dyp søvn

I tillegg til alkohol, kan røyking også påvirke søvnen din negativt. Sigaretter inneholder nemlig en
lang rekke stoffer, som både påvirker lengden og kvaliteten av søvnen din i en negativ retning.

På samme måte som alkohol, kan røyking medføre mindre dyp søvn. Dette kan medføre at mange røykere ofte vil føle seg mindre uthvilte.  

Mye tyder på at [col=#20BB8B/søvnens viktigste oppgave] er å vedlikeholde hjernen.

8. Du trener for sent på kvelden

En annen del av livsstilen vår som kan ha stor betydning for søvnkvaliteten, er det fysiske aktivitetsnivået vårt. Regelmessig fysisk aktivitet er avgjørende for vår evne til å falle i søvn, og dermed viktig for søvnkvalitet. Men det er ikke likegyldig hvordan, eller særlig når vi velger å trene/mosjonere.

Hvis du vil være fysisk aktiv før du skal sove, bør du holde deg til moderat trening, som f.eks. å gå en rolig kveldstur. På den måten får du litt frisk luft, samtidig med at du får brukt energi uten å sette kroppen din i kamp-modus, noe som skjer når vi løper, styrketrener eller gjør annen intens trening.

Når vi trener økes hjerterytmen, og det sender mer blod ut til de arbeidende musklene. I tillegg utskiller kroppen adrenalin, som forteller kroppen at den skal jobbe intenst.
På kort sikt hjelper adrenalin til å sikre energiforsyningen til musklene, i form av sukker og oksygen og det hever pulsen, så vi er klare til kamp. Men vi trenger absolutt ikke adrenalin når vi skal sove, da vil det bare forstyrre søvnen.

Hvis du ønsker å trene mer intenst, bør du i stedet gjøre det om morgenen, eller i løpet av dagen - ikke på kvelden.

9. Temperaturen på soverommet er for høy

For å få sove, er det avgjørende at de fysiske rammene på soverommet er i orden.

Når vi skal sove, er det to ting som kroppen reagerer på: lys og temperatur. Mennesker har alltid vært vant til å sove når solen harr gått ned, noe som medfører at det blir mørkt og at temperaturen faller. Derfor påvirker temperaturen på soverommet ditt kroppens evne til å falle til ro.  

Som utgangspunkt, bør temperaturen på soverommet ligge et stykke under det du normalt har varmet opp boligen din til. Ideelt bør temperaturen på soverommet ligge imellom 18-19 grader eller kaldere. 

10. Du snorker når du sover

Mange nordmenn snorker når de sover, uten at de selv vet det.

Men hvis du har en partner eller kjæreste som snorker, så vet du sikkert hvor stor betydning det kan ha for nattesøvnen din. Men det er ikke bare den som ligger ved siden av, som påvirkes. Den som snorker blir også rammet. Snorking kan fører til urolig søvn og oppvåkning En som snorker, kan oppleve å være sliten og trøtt på dagtid og trenge mer søvn enn det som ellers er normalt.

11. Sengen din

Sengen din kan også ha stor betydning for søvnen din. Kroppen trenger riktig støtte for å kunne falle til ro. Her er det viktig å ha en madrass som støtter kroppsvekten din.

Dette blir mer viktig, hvis du sliter med fysiske ubehag som f.eks. problemer med ryggen, skuldre eller hofter.

Visste du at søvn har en avgjørende betydning for [col=#20BB8B/ immunforsvaret ditt?]

12. Du er i overgangsalderen

En faktor som også virker inn på søvnen vår, er alder. Som utgangspunkt trenger vi mindre søvn, jo eldre vi blir. En kvinne på 70 eller 80 år har, trenger derfor ikke like mye søvn som en kvinne på 25 eller 30 år.

Kvinner i overgangsalderen gjennomgår en rekke hormonelle forandringer, da andelen av både progesteron og østrogen faller. Dette kan i tillegg til dårlig søvn også gi problemer med hete- og svettetokter, noe som ikke akkurat gjør det lettere å falle i søvn.

13. Stress og tanker som kverner

En siste potensiell stor årsak til at mange har problemer med å få sove, er stress. Stress kan være fysisk, hvor kroppen ikke har det godt og trenger å slappe av, eller det kan være mer mentalt betinget.
Mentalt stress er relatert til en situasjon, hvor vi har vanskelig for å styre tankene i vårt eget hode og ikke minst at la dem ligge. Det kan være mange gode grunner til at tankene flyver rundt i ring inni hodet.

Spesielt stressende livssituasjoner, økonomiske bekymringer eller lignende, kan medføre at vi ikke kan la tankene ligge, noe som gjør det vanskelig å få sove, og dermed at kropp og hjerne får den tiltrengte hvilen og restitusjonen som de trenger. Stress kan også være en medvirkende årsak til at vi våkner tidlig om morgenen og ikke får sove igjen.

Stress er en vanskelig ting å “fikse”, da vi ikke kan gjøre noe med det fra den ene dagen til den neste. Men overordnet sett handler det om å identifisere hva det konkret er, som gjør deg stresset i hverdagen. Da kan du gå til handling og komme bekymringene dine til livs.
I tillegg opplever mange at meditasjon kan hjelpe dem til å falle til ro, på samme måte som naturlige plantebaserte produkter mot søvnproblemer. For noen kan det være nødvendig å søke profesjonell hjelp, for å få de rette verktøyene til å bli kvitt stress og kvernende tanker.

Sedaforte

Bedre søvn

Innholdsstoffene i Sedaforte kan hjelpe deg til å slappe av og falle i søvn. Produktet er basert på 4 utvalgte planter. Kamille og sitronmelisse bidrar til avslapping, mens humle virker beroligende og fremmer god søvn. Schisandra kan hjelpe deg med å takle stress.

Enkeltkjøp
kr 529,-
Abonnement 60 tabletter/hver 2. måned Spar kr 110,- pr. levering
Fornøydgaranti
kr 209,-
Første levering, introduksjonpris – spar 50% kr 209,-
Totalt inkl. frakt kr 248,-

Etter 1. levering vil du motta 2 mnd. forbruk hver 2. mnd. for kun kr 458,- inkl. frakt (kr 229,- pr. mnd.). Avslutt abonnementet når du vil, men senest 2 uker før neste levering. Se faktura for dato. 14 dagers angrett, ved uåpnet pakke.
På lager
Bestill før kl. 14.00, så sender vi samme dag.
×
×

Wellvitas Tilfredshedsgaranti

Hos Wellvita er tilfredse kunder noget, vi kæmper for hver dag, og på dette produkt tilbyder vi tilfredshedsgaranti. Har du ikke opnået den ønskede virkning efter 3 måneders brug, så giver vi dig 75,- kr i rabat, som du frit kan bruge på et af vores andre kosttilskud.

Ønsker du at benytte garantien eller høre mere, så kontakt vores kundeservice på tlf. 82 30 30 40.

Åbningstider: Man - fre: 8.00 - 16.00